Bemutatkozás

Simonné - Éva - vagyok. A Dunakanyarban - Tahitótfaluban - élek és 1993 óta foglalkozom kutyatenyésztéssel. Az első kiskutyámat egy Pekingi palotapincsit 1983-ban vettem kedvencnek.

Be kell vallanom, hogy a kutyák mindig nagyon érdekeltek és gyerekkori álmom vált valóra ekkor. Az új jövevény csendességével, ragaszkodással és intelligenciájával megváltoztatta életünket, a lakásban szinte észrevétlen maradt, csak a lépcsőházi mozgásokra, csengetésre élénkült fel. Vendég érkezésekor kikövetelte, hogy őt is üdvözöljék. - A Kutya újság egyre gyakoribb olvasása, kiállítások látogatása erősítette meg az elhatározásomat, hogy belevágják egy új kutya vásárlásába. Olyan kutyát kerestem amelyik küllemre elragadó, ugyanakkor élénk, merész, önérzetes és lakótelepi lakásban egyszerűen tartható. Így szerettem bele a Yorkshire terrierbe. Az első kiskutyámat 1992-ben tapasztalatlanul vettem meg. A kiválasztásnál nem Én, hanem a kiskutya döntött. Odajött hozzám, megnyalta a kezemet Én pedig elérzékenyültem és megvettem.

Nagyon szépen fejlődött, de megkeserítette a Pekingink életét, nem maradt egy szabad perce sem. A szakirodalom folyamatos tanulmányozásával próbáltam tapasztalatokat szerezni az ápolásban, a nevelelésben és a kiállításra való felkészítésben. Elérkezett az első megmérettetés - kölyök osztályban - "nagyon jó" minősítéssel. A folyamatos konzultációk és a szerzett tapasztalataim alapján be kellett látnom, hogy van egy tenyéssz-szemlézett, nagyon jó szukám. 1993-ban döntöttem el, hogy a kutyatenyésztéssel is szeretnék foglalkozni. Felkerestem több tenyésztőt, mert olyan kan kiskutyát kerestem, amely megalapozhatja a "LOVELY - LOOK" kennelt. Így jutottam el Kórozs Andráshoz ( a MEOE jelenlegi elnöke) és vettem tőle egy kan kutyát, amely "Hungária Champion" címet szerzett és felkerült a kaparós sorsjegyre is. Nagy várakozással tekintettem az első alom születése elé. Gyönyörű kiskutyák születtek, ez volt a tenyésztés első sikerélménye, amelyre máig emlékszem. A később született Yorkshire terrier kiskutyák eljutottak Németországba, Oroszországba és az USA-ba is.

A kiállításokon figyelnni kezdtem több fajcsoport eredményeit, kiemelten a társasági kutyákra. Kitüntető figyelmet szenteltem a Máltai selyemkutyáknak, amelyek megjelenése nagyon megtetszett. 1998-ban döntöttem el, hogy vásárolok egy Máltai selyemkutyát Glöcker Ilonától. A kis jövevény kedvességével, vidámságával, élénk temperamentumával, tanulékonyságával és engedelmességével hamar megkedveltette magát. Nagyon szépen fejlődött és fiatal osztályban már "kitűnő" értékeléseket kapott. További fejlődése töretlen volt és nyílt osztályban is folytatta sikeres szereplését, elérte a "Hungária Champion" címet. Kitűnő minőségű utódok születtek, akik szintén elérték a "Hungária Champion" címet. Új vérvonal tenyésztéséhez Csehországból angol-cseh vérvonalú kant importáltam, aki szintén elérte a "Hungária Champion" címet. A született utódok kitűnő minőségűek lettek és szerte a világba (Olaszország, Spanyolország, Horváthország, Görögország, Németország, Izrael, Egyesült Arab Emirátusok) eljutottak.

2003-ban új fajta tenyésztésére határoztam el magam. Eladásra felkínáltak kettő darab (1,5 éves és 8 hónapos) Kínai meztelen kutyát. Rövid gondolkodás után megvettem őket és belemélyedtem megismerésükbe. Új fogalmakat kellett megismernem ("Hairless" - szőrtelen, "Powder Puff" - szőrös), új követelményeket elsajátítanom a tartás, az ápolás és a tenyésztés területén. Most már bizton állítom megérte, mert kedvességükkel, intelligenciájukkal és ragaszkodásukkal lenyűgözik az embert. Eredményesen szerepeltünk a kiállításokon, mindketten elérték a "Hungária Champion" címet. Nagyon szép külykökkel ajándékoztak meg mind "hairless", mind "Powder Puff" fajtából. Az utódok eredményesen szerepelnek a kiállításokon.

Nálunk a kutyák - fajtától függetlenül - családtagnak számítanak, így foglalkozunk velük függetlenül a koruktól. Tudomásul kell venni, hogy minden kutya egy egyéniség, amelynek kialakulását elő kell segíteni, de átformálni nem ildomos.